Feittirsdag

”Tjukkerter” blei alltid servert på feittirsdag i mitt barndomshjem.

Tjukkerter er ei ertesuppe, men ganske så tykk, og med masse smak i.

Selvfølgelig finnes det mange oppskrifter og måter å server det på, men på Elvebakken på Barstrand blei det servert på følgende vis.

½ pk gule erter
4 gulrøtter
1 liten kålrot
1 saltet svineknoke
1 røkt svineknoke
(Eventuelt en bit flesk og en bit bacon)

Sett erter i vann natta over, hell fra vannet og ha ertene i en kjele
Legg begge svineknokene oppi
Fyll på vann sånn at det står over knokene.
Legg på lokk og kok til kjøttet og ertene er møre.

Skrell grønnsakene og del dem opp i store biter.
Ta ut svineknokene og legg grønnsakene i suppa.

Del opp kjøttet fra svineknokene og ha det tilbake i suppa.
Kok til grønnsakene er passe kokte.

Serveres sammen med kokte poteter og salt fårekjøtt.

lofotmat, feittirsdag, ertesuppe, saltkjøtt, tradisjon, tradisjonsmat, bacon, svineknoke, lammekjøtt

Kommentarer


Åh! Det vil eg ha ein søndag.

Det gjør du rett i Herdis, det er nydelig spise :-)

Også veldig godt med raspeballer til

Husker faktisk vi spiste slik mat på feittirsdag, mine foreldre spiser dette enda, tror de bruker salt lammekjøtt i steden for den salta knoken.

Mmm, derre er jo bare så rågodt da:) Har saltkjøtt i fryseren, så sånn sett er det bare for meg å ta det opp en kveld å sette det til koking..
Koker alltid saltkjøttet mitt kvelden før, å neste dag så fortsetter jeg å koke det frem til middag. På den måten blir kjøttet eksremt godt:)

Saltkjøttet som mamma serverer i tillegg til knokene, er lammekjøtt. Det var vanlig her i Lofoten, sikkert fordi det var større tilgang på lam enn gris. Grisen ble stort sett brukt til julematen.
Andre steder i landet var det også mer vanlig å servere pølser i tillegg. også raspeballer som tidliger nevnt her.

Åååå nå fekk eg så løsst på raspaballa.. og d e dåkkers skyld … næmmelig..

Nyyyydelig mat! Personlig e æ veldig glad i timian og syns d passa godt i ertesuppa:-0

Ja jeg liker også det veldig godt, og bruker en litt annen oppskrift når jeg lager suppa, men dette er den oppskrifta ho mamma brukte.

Det er vel ofte sånn at hver generasjon tilpasser gamel oppskrifter til sin tid. Jeg liker også å ha et lauvbærblad eller to i suppa når jeg koker den :-)

Og så er det veldig viktig å ikke kaste den krafta som kjøttet er kokt i.Bruk i stedet for annen væske i brøddeigen.Du får verdens saftigste og smakfulle brød med lang holdbarhet.Kan fryses i påvente av baking

D e sant d, og for ikkje å forglømme kjøttkrafta t sauser og supper!!

Jeg baker mye så all kraft fra salt kjøtt ol går til brøddeigene mine.Aller best er kjøttrullkrafta…Til sauser bruker jeg stekekraft

Dem e heldig som e rundt dæ, skjønner æ!:-)

Elsker å stå på kjøkkenet og lage mat.Aller helst jobber jeg med gjærdeiger.Liker følelsen av en perfekt hevet deig…Nerd ???

Å nei- slett ikkje nerd!!!! Snarere ei dama som lika å kose sæ, og veit å sette pris på de gleder som d daglige kan gi….bonus at andre åsså for nyte godt av d! ;)

Åh,hadde du bare visst hvor mye mat som bringes UT av dette huset…Jeg elsker å bake ,men ingen av oss er kakespisere.Tror jeg fant ut at bare i fjor bakte jeg rundt 200 Kvæfjordkaker og beholdt ca 5 av dem i huset….Og da snakker jeg ikke om alt det andre…

Hjælp! Da hadde ikkje æ kunne vært lenge i d huset…..elsker mat og kaker…..men får slett ikkje til Kvæfjordkaka!!

Jeg skal legge oppskriften min ut på kakesonen bare jeg får tid…

D hasta ikkje, kjære dæ!! Har imidlertid fått til å lage ( på den gamle komfyren som va ca 50 år!) nesten samme kaka. Den heite farmors fantastiske festkake og e med valnøtter i stedet for mandler og piska krem inni i stedet for vanilje- eller romkrem. Meget god, den åsså!

Pisket krem med jordbær og/el blåbær.Naaammm

Hørtes ut som god søndag middag:)

Ja på denne siden har man nå både middag OG dessert

Lurer på hva jeg skal ha til middag i helga jeg? Må være et billig alternativ.

God helg til alle.
Klem fra kari

Kjøttkaker,gulrotstuing,brun saus og poteter…Det skal jeg ha.Da har vi nok til mandagen også..med 400 gr.kjøttdeig.

Alle som er i Bodø på en torsdag burde vite at det serveres Saltkjøt,flesk,pølse,potet og kålrotstuing på løvold.

Det er søndag i morgen-Og lang vei til Bodø.

Jeg har nettopp lagt inn et supert middagstips på MATLYST.Prøv og du vil ikke angre….

Mamma brukte saltkjøtt og kolrabistappe i tillegg til tjukkertersuppe,jeg lager det akkurat som henne hvert år på feittirsdagen.Bruker splitterter,den jevner så godt,kokeflesk(mere kjøtt enn flesk),mamma laget alltid" korvpølse "i slaktesesongen ,den var og med,aldeles nydelig og kraftig mat:-))